Pak mijn hand…. 4 april 2010

Ik zal proberen onze gebeurtenissen van de afgelopen weken in een blog te krijgen. Eerst was daar geen tijd voor en later had ik er geen zin meer in. Ik hou tenslotte van positieve blogs, klopt anonieme bloglezers!

De afspraken met Marilou waren in volle gang. Het bultje op haar rug wilde maar niet weg en zag er naar uit. Toch maar even langs de kinderarts in het Sophia. Ze wist het ook niet helemaal, is het een fistel of toch nog iets van de operatie vooral omdat het 10 centimer naast de wond zit.

Uiteindelijk dacht ze toch dat het een ontstoken drukplek (veroorzaakt door het tilvest. ) was. Als de onstekingswaarde in het bloed verhoogd waren zouden we antibiotica gaan inzetten maar er kwam iets heel anders uit het bloed. Een niet meetbaar laag ijzergehalte, we weten al een aantal jaar dat we iets moeten met de maandelijkse strubbelingen van onze puber maar nu dus echt.

Het bobbeltje laten we voor wat het is en terwijl we haar volstoppen met ijzertabletten komen alle mogelijke oplossingen bij mij boven maar niets past echt. Alles heeft zijn keerzijde, de een zorgt wel voor de eisprong en de andere niet maar de bijwerkingen zoals een narcose en kilo's extra moeten we niet vergeten. En weer komt bij mij de vraag, wat heeft ons kind er elke maand aan?

Het volstoppen leidt tot ontstoppen en na twee weken moeten om die rede alweer stoppen, wat nu?

En dan voelt Ax zich opeens niet lekker, we hebben allemaal de griep gehad behalve hij. Dus dat zal het vast zijn maar dat de pijn alleen rechts zit en dat hij alleen rechtop kan slapen zit mij niet lekker. Ik luister niet meer naar wat hij wil en besluit direct de huisarts te bellen.

En toen ging het opeens heel snel, ik begreep gelijk dat het fout zat. Ax daarintegen wist zeker dat we zo weer thuis waren, niet dus het werd logeren en ik ging de pyama halen.

Axel holde de dag erna achteruit en ik maakte mij grote zorgen. Praten, zitten, liggen het lukte allemaal niet meer.

Pijn was nog het enige wat hij uit kon brengen met een benauwde stem. De berichten van de arts waren niet gunstig, er waren meerdere longembolieen gevonden in zowel de linker- als de rechterlong. In de rechterlong waren deze geclusterd tot een longinfarct. Daar zat ook de meeste pijn!

DNA onderzoek werd ingezet, waarom krijgt een niet rokende gezonde jonge man dit?

Naarmate de dagen voorbij gingen kwamen er meer klachten bij, er werd besloten dmv een buik MRI op zoek te gaan naar tumoren.

Die dag leek het wel of alles vanaf 6 sept als een zware zwarte deken over mij heen viel. Kon ik nog stoppen met huilen?

Welke scenarioschrijver heeft deze slechte film bedacht?

Ik had het zinnetje: je krijgt wat je aankunt! in mijn hoofd of een nog ergere: je krijgt wat je verdient…… Op de terugweg uit het ziekenhuis hoorde ik in de auto dit liedje van Nick en Simon:

Als je weer een wedstrijd hebt verloren

En je voelt je niet zo fijn

Weet dan dat je extra goed moet zaaien

Wil de oogst wat beter zijn

Maar je vind de hulp zo overbodig

Want je weet het zelf zo goed

Toch heb je je naaste mensen nodig

Die vertellen hoe het moet

Want de een kan niet zonder de ander

refrein:

Pak maar m'n hand

stel niet teveel vragen

je kunt niet als enige de wereld dragen

Pak maar m'n hand laat de weg wijzen

Er is geen probleem

Als je keer op keer jezelf wilt bewijzen

maar je kunt niet alleen

Ik rijk je mijn hand dus grijp deze kans

want ik bied graag mijn hulp aan jou, aan jou

Ik hoop dat jij m'n handen vertrouwd.

 

Ik heb alle handen aangepakt want ik kon het niet alleen.

Mijn gips was er net twee weken af. Lopen ging moeizaam en daardoor speelde mijn rug nog meer op. Hoe moest ik het redden met twee kids en Marilou die inmiddels 40 kg weegt?

Ik til/verzorg haar al vanaf 6 sept niet meer. Maar net als eerdere momenten in mijn leven ontstond er een oerkracht in mij. Zo vanuit de rolstoel stond ik er opeens alleen voor en heel eerlijk ik was vergeten wat een huishouden met drie kinderen echt inhoudt. Ode aan Ax want eigenlijk moet ik nog iets toegeven: sommige dingen gingen bij hem beter!

Maar al doende leert men dus liep ik 's avonds na bet bezoekuur met de vuilnisbak over straat, leerde omgaan met de chip van de vuilstort en moest op zoek naar de speciale kunststofafvalbak in onze wijk.

Ik kookte om 10.00 uur ' s ochtends, deed de adminstratie, bezocht mijn fysio en kwam de afspraken met Marilou na als ik niet Tyra aan het taxien was naar haar clubjes. Bracht elke dag samen met de kinderen en een tas gevuld met een schone pyama en het eten in de Tupper,Ax een bezoekje.Wie heeft toch die rare bezoektijden van half vier tot half acht bedacht?

Er ging zo een week voorbij en toen vroeg ik mij af voor wie ik mij wilde bewijzen. Lopen ging toen al niet meer, terwijl ik nog steeds ver voorloop op het revalidatieprogramma. In augustus al staat de laatste operatie voor het verwijderen van het staal op het programma. Het komt wel goed met mijn enkel maar helaas gaat dat voor mijn rug duidelijk niet op.

Ik gooi de handdoek in de ring, juist op het moment dat het elke dag een stukje beter gaat met Ax. Grijp alle handen aan, ik vertrouw ze! Ik ga ze niet benoemen al die handen want dan doe ik ze tekort maar het zijn hele lieve handen! De een kan niet zonder de ander…….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pak mijn hand…. 4 april 2010

 1. Mandy zegt:

  Wat een mooi berichtje en mooie tekst van Nick en Simon! En nu hopen, dat alles weer de goede kant op gaat! Doe rustig aan en houdt de moed erin, jullie kunnen het, dat hebben jullie al zo vaak bewezen! Ik denk aan jullie!
  Liefs,

  Mandy

 2. Maaike zegt:

  Hoi Leonieke,
  Prachtige tekst, helaas voor jullie gehoord in een akelige tijd….Ik hoop dat het allemaal nu snel beter zal gaan, en er vooral saaie tijden aanbreken, want het lijkt inderdaad wel op een enorm slecht script…

  sterkte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s