Het SSEP onderzoek, dinsdag 23 maart 2010

Door de paniek worden beide onderzoeken vervroegd. Vandaag staat het eerste belastende onderzoek op het programma. Voor het SSEP* onderzoek staat twee en half uur. Poef ik heb er vannacht slecht van geslapen. Als we aankomen horen we al vrij snel dat de apparatuur niet werkt. Of we nog even geduld willen hebben. Ik zie ons alweer onverrichte zaken weer naar huis vertrekken.

Dan eindelijk mogen we naar binnen, alles werkt niet zoals het moet maar met wat aanpassingen moet het lukken volgens de onderzoeker. Marilou wordt ”geplakt” het heeft veel weg van een EEG gelukkig wel met een stuk minder elektroden. Deze keer laat ze het plakken goed toe. Ze geniet van de liedjes die de onderzoeker aan een stuk door blijft zingen. Maar net als we willen beginnen laat de apparatuur het opnieuw afweten. We zijn dan al uren verder. Ik merk aan Marilou dat haar geduld ook begint op te raken. Ze moet op haar zij liggen en dat is iets wat ze niet wil als ze wakker en actief is. Maar gelukkig de IT-man van het ziekenhuis krijgt de apparatuur weer aan de gang. Heel snel druk ik de angst van niet werkende apparatuur in combinatie met stroomstootjes weg.
En kunnen we eindelijk beginnen, het is een naar gezicht om de teen en duim van Marilou te zien schokken het doet mij aan haar aanvallen denken. Al snel laat Marilou merken de ophoging van de stroomstootjes helemaal niet fijn te vinden. Het zweet breekt mij uit, arm kind.

Gelukkig wordt zij bij een verlaging weer wat rustiger en stopt met huilen. Waar zouden we zijn zonder Kabouter Plop op de draagbare DVD?

Ik moet een afspraak gaan maken voor de uitslag aan de balie en daar hoor ik tot mijn verbazing dat de MRI van augustus een spoed-MRI is geworden voor over zes dagen onder narcose met beademing.

Ik word van de rontgen, opnamebalie naar de OK gestuurd. En hoor steeds meer. Er is niet genoeg MRI-tijd voor een hoofd en rugopname. Dus is er ivm het slechte lopen gekozen voor een MRI enkel van de rug, een tegenvaller!

Bij de OK loop ik de anesthesist die ik nodig heb tegen het lijf, ze is in vol ornaat maar ze wil ons graag helpen, als ik haar uitleg dat het gaat om een spoed-MRI.
Maar het kan wel even duren. Marilou ondergaat de MRI onder volledige narcose met beademing. Ze luistert naar ons hele verhaal en maakt daarop haar beslissingen. Bij veel dingen laat ze de keuze aan ons. Aan een kant fijn maar het maakt mij ook wat onzeker.

We hebben het over de verschillende narcosemiddelen, wel of geen kapje, infuus en waar dan? Ik leg haar uit dat Marilou haar handen vrij moeten blijven ivm met wringen. Ik vertel dat Marilou zulke apneu’s heeft dat bij haar laatste narcose jaren geleden de narcotiseur dacht dat Lou een ademstilstand had.

Dan over het buisje voor de beademing. Ze voelt in Lou haar nek om te kijken wat er door zou passen, de rillingen lopen inmiddels over mijn rug. Ik ben voor niets echt bang maar wel voor de beademing. Ik heb dan echt last van de vele Rettkennis in mijn hoofd.
Ik merk het ook aan de arts, zij vraagt of wij het vervelend zouden vinden om bij het bijbrengen aanwezig te zijn. Zodat wij de artsen kunnen helpen bij het eventuele vreemde gedrag wat Marilou zou kunnen gaan vertonen. Welke ademhaling is voor Lou normaal, alleen wij weten dat! Ik zeg stoer: JA natuurlijk…..

*Het SSEP (Somato Sensible Evoked Potential) is een onderzoek naar de werking van een aantal zenuwen in armen en/of benen, het ruggenmerg en de hersenen. Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe snel bepaalde gevoelsprikkels de hersenen bereiken. Dit gebeurt door het toedienen van kleine elektrische stroompjes via de huid.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s