Project Samen anders zijn! 19 juni 2009

Dscn7979 Eigenlijk liep ik al een aantal jaren met het idee rond een week te organiseren waarin alle kinderen van de basisschool van Tyra kennis zouden maken met gehandicapte kinderen.

Maar nu Tyra in groep 5 zat vond ik de tijd daarvoor rijp. Het kostte wat moeite om de mensen die ik daarvoor nodig had warm te maken maar al snel vond ik de beste persoon. Een ”oude” kleuterjuf van Tyra, Marcella werkt al jaren in het onderwijs maar nog veel belangrijker voor dit project, ook al jaren met gehandicapten. Het samen brainstormen was meer dan gezellig en de week kreeg de vorm die we voor ogen hadden. Jammer alleen dat haar vakantie al lang geleden in de dezelfde week gepland stond maar gelukkig vond ik veel support bij een andere ”oude” juf van Tyra. Samen stelden we per klas de lespakketten samen voor zo’n 500 leerlingen. Dikke pluim Mieke! Veel werk maar het kopieerapparaat had het geloof ik nog zwaarder.

Ik richtte de aula in met alle hulpmiddelen en materialen rondom Lou. Dscn7903 Rolstoelfiets, incontinentiematerialen, postoel, medicijnen, zuurstoffles enz. Vooral het aangepaste speelgoed trok veel bekijks.

De week begon met het Blauwe Vogel les-ei (www.deblauwevogel.nl) van de NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) Hierbij kregen de kinderen opdrachten zoals kralen rijgen met dikke handschoenen, hoe rolstoeltoegankelijk is onze school, zoek geblinddoekt het belletje wat je hoort, verven met je voeten enz.Dscn7962

Dscn7918_2De enthousiaste gymjuf Karin verzon een Samen anders zijn!-gymles door middel van gehuurde krukken en rolstoelen, een stichting van de school organiseerde een sponsorloop waarbij een deel van de opbrengst besteed kon worden aan aangepast speelgoed voor het KDC van Marilou, Dscn7971 nadat ook de juffen en meesters moesten plaats nemen in de rolstoelen. Het AD kwam foto’s maken van een voetenvervende Tyra met haar klasgenoten. Fijn dat zoveel mensen zich hadden ingespannen om deze week een succes te laten worden.

Maar het mooiste en emotioneelste moment kwam toen Tyra op het podium in aanwezigheid van haar grote kleine zus Marilou een halfuur durende powerpointpresentatie over Marilou gaf aan vele oudere medeleerlingen van haar school. Mama hield het bij de aanblik van haar twee kanjers maar net droog.Dscn7900

De meisjes gaven maar liefst ACHT keer deze presentatie aangezien we graag wilden dat alle leerlingen van de school de presentatie konden horen, zelfs de kleuters! Zelden zoveel kinderen bij elkaar zien zitten met een open mond. Ik genoot van elke minuut.

Tyra draaide, waarschijnlijk door haar ruime podiumervaring, haar hand er niet voor om. Elke presentatie was weer anders, ze paste deze zelf aan aan het publiek. Zo grappig om te zien en te horen. Lou genoot van alle aandacht of zou het toch al het lekkers zijn geweest?Dscn7981

Gelach klonk uit de zaal als Tier vertelde dat het leukste aan Marilou was dat zij haar niet kon pesten. Stil werd het als zij vertelde dat ze het kwijlen vies vond en er vaak leuke dingen niet doorgaan als Marilou ziek was.

De laatste minuten waren steeds de meest waardevolle. Wat kunnen kinderen grappige maar ook met gemak moeilijke vragen stellen! Tyra wist op elke vraag een antwoord en anders verzon ze die wel, wat een madam. Een aantal wil ik jullie niet onthouden: Wanneer gaat ze dood? Wisselt ze tanden? Wat vraagt zij voor haar 13 de verjaardag, Bumba? Kan ze eten? Hoe vraagt ze drinken? Kan ze in een vliegtuig? Waarom een camera, als je slaapt kun je die toch niet zien?

Lieve kinders wat hebben wij van jullie genoten, echt van allemaal. Van groep acht tot en met een! Natuurlijk hoop ik dat het mij gelukt is door jullie een kijkje in ons gezin te geven, dat jullie nu anders gaan kijken naar gehandicapte kinderen. Marilou vind het leuk door jullie aangesproken te worden.

Eigenlijk heb ik deze week al het effect gemerkt, wat zeggen veel kinderen Marilou opeens enthousiast gedag. Sorry als ik jullie niet direct herken maar het waren er vorige week ook zoveel.Dscn7905

De mooiste vraag kreeg ik deze week van een jongen van groep zeven: "Mama van Tyra en Marilou, hoe kan u nou hier bij de sportdag staan zonder Marilou, u heeft haar toch niet alleen thuis gelaten?"

Dit bericht werd geplaatst in Diagnose, Dieren, medisch, Nieuws, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Project Samen anders zijn! 19 juni 2009

 1. Christiaan Greve zegt:

  Mooi zeg! Mooi project en goed initatief.

  Groetjes

 2. yolanda zegt:

  Ha Tyra, wat goed van jou zeg dat je zo voor volle zalen vertelt over jullie leven met MaryLou. Maar je hebt talent he !
  Het lijkt mij ook fijn dat alle kinderen van je school je zus nu kennen. En haar gewoon begroeten als je jullie tegen komen.
  En na zo’n super project week is het goed vakantie vieren. Wens jullie een mooie zomer toe.
  Lieve groet Yolanda En Floortje

 3. Niki Muskens zegt:

  Hoi Leonieke,
  Dit verhaal heb je al even geschreven maar ik had niet meer gekeken op de site. Waar haal jij in hemelsnaam toch al die energie vandaan?? Ik bedoel, ik snap wel dat je veel terugkrijgt enzo maar jij verzet echt bergen! zo knap!
  Even iets totaaaaal anders. Ik zat vandaag naar de intocht va de vierdaagse te kijken en daar liep opeens een ‘Bolletje’. Maar jij was stukken knapper in dat pak. (knipoog)
  Ik hoop dat het goed gaat met jullie vijfjes, ik denk niet dagelijks aan je maar wel vaak!
  Liefs, Niki

 4. Niki zegt:

  Ik bedoel natuurlijk dat je het verhaal al even geleden hebt geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s