Villa Pardoes, 21 februari 2009

Dinsdag, woensdag en zelfs donderdag voor vertrek staan in het teken van aanvallen. Na de lange periode zonder aanvallen zitten we nu weer in de tiendaagse cyclus en deze keer zelfs een cluster van drie dagen.Dsc_0102

Tyra vraagt zich al stilletjes af of de Villa vrijdag nou wel door kan gaan. Dit soort opmerkingen doen mij weer het verdriet van de zusjes beseffenDscn7068 , nooit het echte gevoel van voorpret toelaten want je weet niet wat je zieke zusje gaat doen…. Wij herkennen het gevoel van eerst zien dan geloven en doen het ook zonder echte voorpret.

Maar Lou heeft er ook zin in en vrijdagochtend is zij in goede doen en kunnen we vertrekken richting Kaatsheuvel. Dscn7160 Op naar Villa Pardoes,Dsc_0084_2   een vakantieverblijf voor gezinnen van een kind met een levensbedreigende ziekte.( www.villapardoes.nl) De vakantiespreiding zorgt er voor dat we ruim op tijd aankomen, zelfs te vroeg!

Heel veel verhalen gehoord, heel veel foto’s gezien van andere gezinnen die ons voor waren gegaan maar bij binnenkomst val ik stil. Alleen bij de ingang blijf je al lang hangen. Dscn7136 De vele beesten lachen je toe. Dsc_0095 Daarna schuiven de deuren open en komen wij in de prachtige lichte binnentuin. De sleutel van ons privesafarihuis gaat in het slot en dan….. Dscn7117 zo mooi, zo leuk, zo groot, zo kleurrijk, zo fantastisch met alle gewenste aanpassingenSdc10159  voor Marilou. Ik kan mijn ogen niet geloven! De kinderen stuiven op de kadootjes in de keuken af, Dscn7057 het grote krijtbord verklapt wie wij zijn. Wat een verrassingen allemaal! Ik blijf foto’s maken alsof we hier maar heel kort mogen blijven. Alles is een foto waard.Dscn7072  De kamer van Lou is natuurlijk de mooiste alles in de junglestijl. Dscn7108 Slingerende apen, wapperende bananenbalderen, leeuwenkoppen, Safarigordijnen maar vooral veel groen heel veel groen zelfs. Lou haar rolstoel doet er in de kamer niet voor onder.Dscn7078  Daarbij de grote Safarirelaxbank (ja medemama’s hij is inderdaad grandioos), Dscn7075 de ingebouwde poppenkast op de vide, Tyra haar eigen bureau, Dscn7061 de hemelbedden van Anouk en natuurlijk die van papa en mama het kan niet op. De kinderen gaan op onderzoek uit, Dsc_0098 mam er zit een echte glijbaan met een zandbak in de Villa! En papa hier kan je eindelijk ook eens met een WII spelen!

Als we langzaam bijkomen van alle indrukken maken we kennis met de andere vier gezinnen onder het genot van een hapje en een drankje. Er kunnen acht gezinnen logeren in de Villa maar deze week zijn dat er vijf. Gezamelijk wachten we op een bijzondere gast, Frans kan het niet zijn die zit in het buitenland, nee het blijkt Pardoes himself te zijn. Dscn7105 Tyra gaat er verlegen bij staan, Anouk hoopt als puber onder een hand van Pardoes uit te komen en Lou maken we er snel voor wakker. We smullen van het aangeboden buffet samen met de directeur Peter, Judith, Claire en met de vele vrijwilligers van de Villa. De eerste nacht slapen we allemaal lekker wel even wennen die nieuwe Tempurmatrassen.

Wij luisteren de volgende ochtend naar de informatiebijeenkomst terwijl de kinderen worden geschminkt. We maken onze vakantieplannen voor de hele week en merken al snel dat het maar goed is dat de Efteling niet open is anders zouden we aan een week niet genoeg hebben. Dscn7127 We besluiten rustig te beginnen met een fietstochtje op de rolstoelfiets van de Villa in de prachtige omgeving. Die avond hebben minder geluk dan anders bij de Bingo maar een hoop lol met de andere gezinnen maakt veel goed. Tyra boft er blijken nog drie meisjes van rond de acht jaar in de Villa te verblijven. Tyra rolt in de ochtend haar bed uit, rent, speelt en stept de hele dag in de Villa en rolt elke avond laat pas weer haar bedje in. Wat een speelplezier!

Dscn7224 Lou gebruikt de Villa waar hij voor bedoeld is, rondjes lopen! Zodra de deur van het huisje even open staat, ontsnapt zij over de drempel en loopt hard weg. Zo grappig, mevrouw in haar pyjama door het raam in de binnentuin te zien lopen. Ze geniet en dat is haar aan te zien. Dscn7209 Vanaf dag een staat er een grote glimlach op haar gezicht, hier kan het hier mag het, hier is het mogelijk. Jezelf zijn met al je beperkingen.

Papa doet nog een spelletje WII, Rik en Nouk testen de whrilpool uit en mama leest een boekje. Zondag maken we weer gebruik van de vele aanbiedingen van de Villa en gaan we een dagje naar Dierenpark de Beekse Bergen, Dscn7180 nadat er eerst nog een bloempot is geknutseld.

Het is koud en dat vinden de dieren ook maar gelukkig brengt de Safaribus warmte en drukt Lou haar neus tegen het raam om
de beesten goed te kunnen zien. Dscn7169 Een kameel doet zijn (dagelijkse?) kunstje, de bus schudt op en neer en ontlokt een lachbui bij Marilou. Op de terugweg langs het pannenkoekenhuis. Het Villa Pardoespannenkoekenarrangement geeft je een gevoel dat je speciaal bent maar blijft moeilijk om aan te nemen maar de kinderen kiezen moeiteloos een kado. Het Pardoesgevoel went snel. Hilariteit bij het naar huis gaan als blijkt dat de pijlers in de winkelstraat echt niet in de grond zakken als wij komen aanrijden, het leek eerder op de avond zo’n goede parkeerplaats.

Maandag staat er een gezamenlijk ontbijt op het programma.Dscn7185  We leren de andere gezinnen steeds beter kennen. En zo makkelijk en gezellig het contact tussen de kinderen is zo is het ook met de ouders. Bijzonder om mee te maken. Wij blijken het enige meervoudig gehandicapte kindje te hebben een wereld van verschil in de zorg maar weer een wereld van herkenning als het gaat over de gevoelens en de problemen van de ouders. Bij een aantal gezinnen kan ik niet ontdekken wie van de kinderen ziek is een vreemde gewaarwording voor mij. Hoe moeilijk moet het zijn als er aan de buitenkant zo weinig mis is maar van binnen blijkt het kind ernstig ziek te zijn.

Nienke Stuiver schuift bij ons aan tafel. Zij is door een collega opgegeven bij het programma De Heer Ontwaakt van de Vara voor het programma onderdeel jobhoppen. Haar grootste wens eens een dagje directeur van Villa Pardoes te zijn komt vandaag uit. Ik zie dat het verhaal van Marilou haar raakt. Haar verslagje is te lezen op:

http://omroep.vara.nl/De-jobhopper-single-view.3613.0.html?&tx_ttnews%5btt_news%5d=11545&tx_ttnews%5bbackPid%5d=169&cHash=adc3d6c0a3

Lies onze vaste PGB en grote vriendin van Lou mag vanuit de trein zo het bos in voor de ontdekkingstocht met de kinderenDscn7252 Dscn7298 , wij brachten de plaatselijk AH een bezoekje. Arme Lies toen bleek dat de tocht toch niet rolstoeltoegankelijk was. We blijven tot groot genot van de kinderen een dagje in de Villa. Dscn7277_2 Dscn7391 Elke keer weer vind ik het bijzonder om te zien hoe er mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor het levensgenot van een ander. De vrijwilligers spelen een spelletje met de kinderen maar liggen net zo goed te stoeien met de kinderen in de snoezelhoek. Wat een tomeloze inzet heb ik van al deze mensen deze week mogen zien en ervaren.  Dscn7399_2 ’s Avonds besluiten we met alle gezinnen Pizza te eten en na een wirhlpool bezoek is het morgen alweer dinsdag. Het gaat mij veel te snel!

Dinsdagmorgen zijn de kinderen uitgeroepen tot de kinderjury van CZ verzekeringen. Welk project moet het te winnen bedrag krijgen? Dscn7414Dscn7422  De kinderen kiezen verkleed, geschminkt en onder begeleiding van een Eftelingactrice unaniem voor het ziekenhuisonderwijsproject.Dscn7429 Dscn7417  Marilou mag ook meedoen en wordt uitgeroepen tot de: SMIJTPRINSES! Onder het genot van een TompardoesDscn7425 , de primeur van de plaatselijke bakker Piekfijn, bekijken we de knuffel die als kado voor de kinderen achterbleef. Die middag zijn we met zijn allen uitgenodigd broodjes en heerlijke koekjes te komen bakken bij Piekfijn. Dscn7448 Lou doet mee op haar eigen manier.Dscn7464_2   De bakker haalt leuke grappen uit, Anouk is een van zijn ”slachttoffers”! Dscn7470 Waarom smaakt deze broodmaaltijd vanavond toch zo lekker? Nog een kunstelworkshop, een gezamenlijk drankje en dan onder de wol.

Woensdagochtend is een ochtend waar ik al de hele week naar uit kijk. Een ontspannen voetmassage! Nouk en ik probeerden te ontspannen,Dscn7475_2   Tyra had daar geen moeite mee en viel in slaap maar het meest verbaasd was ik door het zien van de reactie van Marilou op de voetmassage. Dit is voor herhaling vatbaar! Om half elf werden we verwacht voor de Sprookjeslunch: een afstudeeropdracht van de studenten van de NHTV Breda. Heel leuk verzorgd met natuurlijk weer veel schminck en verkleedkleren. Dscn7482 Dscn7492 Maar de grootste attractie was na het springkussen de echte poffertjeskraam. Dscn7495 Daarna vlug vertrokken naar de bios voor de nieuwste Disneyfilm Bolt. Dankzij Lies die bij Lou bleef konden we een keer met zijn vieren naar de film. Natuurlijk ook daar weer een Villa Pardoesbehandeling ondergaan. Het houdt niet op. Grieks dat wilden de meiden gaan eten alleen jammer dat we er na de bestelling achter kwamen dat we nog 20 minuten hadden voor we weer op pad moesten naar het Eftelingtheater.Dscn7501

Die avond zou er iets heel speciaals voor Tyra gebeuren.Dscn7507  We mochten vanuit Villa Pardoes naar de musical The Sound of Music. Een droom voor Tyra. Ademloos en af en toe meezingend heeft zij op haar stoel gezeten. Nouk ontmoet net voor de voorstelling begint een broertje van een van de kinderen Von Trapp. Brutaal vraag ik hem om een Meet and Greet met zijn zusje voor Tyra. De musical is mooi met fantastische zangkwaliteiten. Ik zie Tyra er wel staan! Na afloop wordt het spannend, zal het lukken??Dscn7509  En ja hoor na twintig minuten staan we tussen de Von Trapp kinderen en de hoofdrolspeelster Maria.Dscn7511  Gauw handtekeningen en foto’s gemaakt, de Von Trappjes vonden het ook zichtbaar leuk. Bij thuiskomst horen we de enthousiaste verhalen van Lies. Lou heeft genoten van haar privezwembad.

Donderdag begint de dag weer met knutselen. Lou loopt haar dagelijkse rondjes.Dscn7517Dscn7235   Tyra maakt haar paardenplacemat en probeert Anouk met het idee wakker te krijgen. De kinderen zijn snel klaar, de ouders daarentegen niet. Lekker om tijdens de vaak zware gesprekken bezig te zijn met je handen. Het praat makkelijk en je kunt je gedachten laten gaan. We vertrekken met twee gezinnen naar het Subtropisch Zwemparadijs en op de terugreis halen we voor alle Villakinderen Mac Donalds. Dscn7519 De papa’s en mama’s eten een heerlijke Chinese rijsttafel in de Villa. De kinderen genieten van elkaars gezelschap op deze laatste avond, bijzonder dertien kinderen bij elkaar met een gemene deler. De hele week is er geen onvertogen woord gevallen. Hoe is dat mogelijk! Het klikte zo leuk tussen onze kinderen. We hadden het al meerdere keren mogen horen van alle Villamedewerkers dat het zo’n leuke groep kinderen was.Dscn7522 Tussen de ouders klikte het ook prima we maken het deze avond laat met veel wijn en lekkers. ’s Avonds lig ik in bed en bedenk mij dat dit de eerste vakantie is waarbij ik niet naar huis wil. Zo hoort een vakantie te zijn. Als gezin bij elkaar, Lou hoort erbij! We zijn de laatste jaren ook vaak zonder Lou op vakantie gegaan maar het gevoel is dan zo anders. Dscn7393 Het meenemen van Lies bevalt ons goed, we zijn haar zo dankbaar dat zij dit voor ons wil doen. Daar zijn geen woorden voor. De zorg delen op vakantie zorgt ervoor dat wij ook ouders voor Nouk en Tyra kunnen zijn maar het zorgt er ook voor dat wij zelf echt vakantie kunnen vieren.

Natuurlijk zorgde vooral Lou zelf voor het echte vakantiegevoel, wij hebben weinig weken mogen meemaken waarin Lou zo goed, alert, vrolijk, loperig en actief was. Dscn7219 Villa Pardoes deed haar duidelijk meer dan goed!

Vrijdagochtend moeten we dan echt de Villa gaan verlaten. Dsc_0103 Dsc_0099 Natuurlijk weer met een tas vol kadootjes en een echte grote Pardoesknuffel.Dscn7531 Dscn7530  Een van de ouders stelt voor het afscheid nog even uit te stellen met een gezellige kop koffie in het Eftelinghotel en dan moeten we echt terug naar Zoetermeer. We hebben zaterdagochtend een katergevoel, waar is die droomwereld waar niets hoeft en alles mag. Waar is het gevoel bijzonder te mogen zijn? Ik stort mij op de foto’s het zijn er maar 450! Elke foto heeft een verhaal, ik beleef de heerlijke week telkens opnieuw.

En dan zie ik mijn kaartje getrokken na de voetmassage, het zou op een bewogen ogenblik zijn betekenis geven, de letters vormen het woord:  DANKBAARHEID

Dit bericht werd geplaatst in Uitjes. Bookmark de permalink .

20 reacties op Villa Pardoes, 21 februari 2009

 1. sarike zegt:

  ikbeleef het helemaal opnieuw, heerlijk!

 2. Debra zegt:

  Hallo allemaal,

  wat een geweldig verhaal! Ik ben ook naar de musical geweest van The Sound of Music echt geweldig was het! Ik hoop dat jullie nog veel zullen nagenieten van deze hele mooie vekantie!

  Liefs Debra (en de rest)

 3. jolanda zegt:

  Bij ons is het alweer 3/4 jaar geleden. En mijn grote wens is nog een keer naar de villa. Maarja helaas……
  Ik hoop dat het nagenieten heel lang mag duren.

  Liefs Jolanda

 4. Resi zegt:

  Ik heb genoten van je uitgebreide verslag, maar nog meer van de prachtige foto’s.
  Wat fijn dat jullie hier zo van hebben kunnen genieten.

  Liefs Resi

 5. Hendrina zegt:

  Hoi !

  Wat een vreselijk leuk verhaal is het geworden. Ik heb genoten en jullie weekje een beetje meebeleefd. Mmmm misschien moeten we ons toch nog maar alsnog opgeven voor de villa????

  Leonieke, mij verbaast het niet dat Lou zo genoot van de voetmassage…..
  Nino is er gek op!
  Jullie hebben iig een heerlijke week om op terug te kijken.
  Probeer nog maar even na te genieten.
  xxx van Nino.
  groetjes,
  Hendrina

 6. astrid zegt:

  wat een mooi verslag is het geworden Leonieke

  Geniet nog even na van jullie welverdiend weekje

  liefs uit Laren

 7. Sari zegt:

  Wat ziet dat er GEWELDIG uit!!!!

  Ik kan me voorstellen dat jullie allemaal genoten hebben. En wat hebben jullie veel leuke uitjes gemaakt. Jammer, dat dit maar 1 keer mag! Maar deze week pakken ze je nooit meer af!!!

 8. susan zegt:

  hoi hoi Leonieke,

  Wat een verhaal zeg…alsof zaten we erzelf! Het klinkt echt fantastisch. Volgens mij hebben jullie écht de week van je leven gehad!! Super, het is jullie gegund! Ook heel leuk voor je andere meiden, zo’n weekje weg en volop genieten!!

 9. Christiaan Greve zegt:

  Ik vond het gaaf en ontroerend om de blog te lezen. Ik ben blij dat jullie zo’n fijne vakantie hebben gehad. Wat een coole foto’s! 😉 Niet alleen Lou maar ook de rest van het gezin heeft genoten! Wat goed. Samen genieten. Dat kon allemaal dankzij de inzet van al die mensen maar ook misschien door de instelling waarmee je zelf zo’n vakantie ingaat. Elkaar accepeteren zoals je bent. Dankbaar zijn voor al het moois wat je beleeft. Met elkaar en door elkaar. Het klinkt echt alsof het een topvakantie is geweest. Geniet nog lekker na.

  Doei!

 10. AnneMarie (moeder van Laura) zegt:

  Geweldig dat jullie zo hebben genoten. Leuk dat Lou net als Lau ook in het ‘Junglebed’ heeft geslapen. Alles erg herkenbaar, het gevoel van genieten komt weer boven. Geniet van de napret…

 11. Sylvia zegt:

  Ik heb met een glimlach om mn mond van herkenning en met goede herinneringen aan de Villa jouw stukje zitten lezen.

  Wat was het heerlijk en wat is het ook voor jullie een heerlijke week geweest.

 12. Marijke zegt:

  Wat ontzettend leuk om je verslag te lezen, daar word je helemaal blij van zeg.

 13. Willy van Seters zegt:

  Hoi lieve allemaal,

  Jij vroeg mij het bericht van Hyves hier te plaatsen, maar nu ik hier op jullie web-log heb gekeken schrijf ik toch maar even een nieuw bericht.
  Wat een super mooi samengestelde web-log met veel informatie, dat geeft mij een betere kijk op jullie situatie. En weer van die mooi geschreven verhalen en fantastisch mooie foto’s(je moet echt een cursus fotografie gaan volgen)
  Ik vind het zo knap dat je alles met zoveel gevoel en emotie kan schrijven. Ik heb inmiddels wat meer gelezen en weer zit ik met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. WAT HEFTIG ALLEMAAL EN WAT ZIJN JULLIE STERKE MENSEN, WIJ HEBBEN ECHT HEEL VEEL BEWONDERING VOOR JULLIE.
  Er is vaak zoveel pijn en verdriet, maar ik ben ook blij dat ik jullie onder betere omstandigheden heb ontmoet. Wat was het fantastisch, gezellig,ontspannen en genieten. Een week om weer een beetje op krachten te komen en energie op te doen(zo voelde wij dat tenminste wel) Wat hebben jullie drie heerlijk meiden, daar mag je zeker trots op zijn.
  Naast alle verdriet en pijn hebben we in ieder geval een HELE MOOIE HERINNERING aan Villa Pardoes. Want zelfs vandaag nog valt het nog steeds niet mee om af te kicken van een week Villa Pardoes!!!
  In gedachte ben ik bij jullie en vraag me af hoe het nu is met Marilou?
  Marijn moet morgen naar het Sophia voor een beenmergpunctie(weer een spannend moment) en voor drie chemokuren. Ook gaan we dan starten met de Dexametason. Daar zie ik een beetje tegenop, de bijverschijnselen zijn best heftig(weet ik ondertussen uit ervaring)
  Nogmaals bedankt voor de super-zalf en we houden contact.
  Ik hoop dat jullie nog aan het nagenieten zijn van Villa Pardoes. Wij in ieder geval wel.

  Lieve groetjes, Willy, Marco, Arnoud en Marijn

 14. maaike zegt:

  Hoi Leonieke,

  wat een heerlijk verslag, goed dat jullie zo hebben genoten.

  De foto’s komen we bekend voor, ook wij hebben zo mogen genieten, geweldig!

  liefs voor jullie en vooral voor de 3 stralende prinsessen!

  Maaike

 15. melinda zegt:

  hoi leonieke,

  wat een mooi verhaal en wat een mooie foto’s

 16. yolanda zegt:

  Wat een heerlijke week ! Fijn dat jullie zo in de watten gelegd zijn en dat Marylou zo bewust genoten heeft van alles.
  Heer lijk om als gezin zo onbezorgd samen vakantie te kunnen vieren.
  Geniet lekker na.
  Lieve groet Yolanda

 17. Desiree zegt:

  Lieve allemaal,
  Wat een heerlijk verslag van jullie vakantie in villa Pardoes!
  En wat een mooi programma het lijkt wel alsof jullie een maand zijn weggeweest! Een echte vakantie met z’n vijven!
  Lieve Leo, Axel geniet nog maar na van deze prachtige momenten met elkaar!
  Liefs Desiree(Celeste)

 18. Martine zegt:

  Jee Leonieke,

  Ik heb je stukje 2x gelezen, wat hebben jullie veel ondernomen!!
  GEWELDIG!! En die foto’s spreken boekdelen, dit was vast enorm genieten voor jullie allemaal. En dat is jullie gegund!!

  Lieve groet,
  Martine

 19. Gea (mama van Margo) zegt:

  Hoi familie,

  Wat fijn dat jullie samen zo hebben kunnen genieten van een hele week in Villa Pardoes.
  Met zoveel herrineringen en zo’n hele fotoreportage is het vast lang genieten!

  Groetjes, Gea

 20. Eva zegt:

  Hallo allemaal,
  Op school moeten we allemaal een presentatie houden over een goed doel(bv. unicef en kika etc.). Ik kreeg het onderwerp Villa Pardoes aangewezen. Ik had geen idee wat voor fonds het was. Ik ben er dingen over gaan lezen, en ben er achter gekomen dat er een heel mooi idee achter zit! Ik kwam bij jullie verhaal terecht en ik was erg onder de indruk, fijn dat men er even tussen uit kan een een geweldig verblijf in Villa Pardoes kunt beleven. Ik heb veell geleerd van jullie verslag en dat kan me goed helpen bij mijn presentatie.
  groetjes Eva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s